3.11.05

Blogien merkittävyydestä

Me monenlaisista uusista tekniikoista ja härveleistä innostuvat blogaajat emme varmasti ole aina parhaita näkemään ja kertomaan sitä, mikä näissä blogeissa nyt muka niin kummallista on. Tässä blogihuumassa näyttää taas kerran siltä, että tekniikka ja muoto meinavat mennä todellisten merkitysten ohi.

Kyllä, kaikki puhuvat blogeista. Kyllä, kaikki niitä perustavat. Kyllä, havaittavissa on huumaa.

Ei siis ihme, etteivät kaikki toimittajatkaan pysty näkemään, mikä tässä uudessa digimaailmassa nyt niin merkittävää on. Ei tärkeintä todellakaan ole blogi. Ei tärkeää ole se, että omakustanne elää, kuten Matias Erkkilä kolumnissaan kirjoittaa (hänen edellistä Blogit ovat kuolleet -kolumnia en edes viitsinyt kommentoida - se oli aivan kuin minä olisin kirjoittanut, että Kolumnit ovat kuolleet).

Jos blogimaailman haluaa nähdä vain omakustannemaailmana, niin ollos hyvä. Onhan tämä sitäkin. Olisin ennenkin voinut julkaista itse omaa lehdykkääni, tulostaa sen ja jaella. Mutta en olisi varmasti kovasta työskentelystäni huolimatta saanut sille 600 lukijaa viikottain.

Jos on halua, kuka tahansa pystyy varmasti näkemään blogien taakse. Ehkä jopa toimittaja, joka haluaa puolustaa omaa asemaansa merkittävänä portinvartijana.

Ennen oli maailma, jossa toimittaja saattoi pitää vain itseään pätevänä päättämään, mikä on tärkeää. Siinä maailmassa hän saattoi myös ylläpitää illuusiota, että vain hän olisi pätevä sisällöntuottaja, jonka kaikki tuotokset ovat puolueettomia ja tasapainoisia.

Portinvartijoita meillä tulee olemana jatkossakin, mutta yhä suurempi joukko ihmisiä haluaa ja kaipaa myös valtamediasta poikkeavia mielipiteitä. Jos niitä eivät valtamediat tarjoa, sen tekevät ihmiset itse. Ennen se tehtiin omassa naapurustossa, nyt netissä. Ja netti vie parhaimmillaan viestiä vauhdikkaasti eteenpäin, myös uusiin tuttavapiireihin.

Kuluttajien tuottamien sisältöjen lyttääminen periaatteella "kuka tahansa voi kirjoittaa sinne mitä tahansa paskaa" on myös käsittämätöntä ihmisten medialukutaidon vähättelyä (en nyt viittaa Erkkilän kolumniin).

Itse uskon ennemminkin siihen, että uudet matti meikäläisten tuottamat mediat kasvattavat ennakkoluulottoman yleisön, joka suhtautuu terveen kriittisesti kaikkiin mediasisältöihin. Siinä tulevat tutisemaan ennen kaikkea perinteinen media, politiikot ja markkinoijat, joilla on yhä vakaa usko siihen, että vain heillä on hallussaan Se Totuus.

Tärkeintä tässä nykyisessä blogihuumassa ei mielestäni todellakaan ole itse blogi, vaan dialogin merkityksen ja aktiivisten ihmisten roolin kasvaminen. Jos samaan lopputulokseen päästään jollain muulla kuin blogilla, niin hieno homma.

Blogi voi muotona ehkä joskus kuolla, mutta se ei tapa sitä merkittävää muutosta, mikä nyt on tapahtumassa: Ihmisten ei enää tarvitse tukeutua vain valtamedioiden ja markkinoijien mielipiteeseen.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home