30.9.05

Vapaata lähdekoodia

Työkaverini lähetti minulle tänään linkin Jussi Vaisalan Mediaviikossa julkaistuun blogikolumniin. Itse en aivan tarkkaan ymmärtänyt mistä juttussa oli kyse - jos kyseessä oli ironia, niin täytyy taas kerran todeta, että se on vaikea laji.

Erityisesti jäin pohtimaan seuraavaa kohtaa:

"Entä puoliammattilaisten blogit? Ne, joiden ylläpitäjät osaavat kirjoittaa ja ovat asiansa tuntijoita omalla alallaan ja joiden blogeja ainakin lähimmät kaverit lukevat. Se, että jos oikeasti blogeissa on hyvää ja arvokasta sisältöä, on hieman hullunkurista antaa tämä tieto ilmaiseksi kaikille toisille."

Jätän huomiomatta puoliammattilais- ja asiansa tuntija -kommentit, sillä ne ovat selviä piikkejä esim. minua kohtaan. Sen sijaan Jussin lause ilmaisen tiedon jakamisen hullunkurisuudesta on sellainen, joka minullekin on muutaman kerran esitetty.

Minusta ilmaiseksi jaettujen tietojen tai mielipiteiden julkaisemisessa ei ole mitään hassua. Kyse on pikemminkin siitä, uskooko Open Source -maailmaan, vai perinteisempään, kaikkea tietoa panttaavaan yrityskulttuuriin.

Kyllä kai suurin osa meistä pikku skuubioissamme työskentelevistä ihmisistä haluaa ajatella, että olemme omassa työssämme miettimässä ja kehittelemässä täysin mullistavia ajatuksia ja asioita. Minäkin haluaisin, että omat ajatukseni olisivat niin mullistavia, että ne kannattaisi pimittää vain itselleen tai pitää firman sisäisinä asioina.

Mietin kuitenkin työssäni täysin samoja asioita kuin monet muut ympäri maatamme ja maailmaa. Omat ajatukseni ovat raakileita, joita täytyy testata. Minusta on paljon hedelmällisempää, jos saan kommentteja ajatuksiini myös muualta kuin omalta työpaikaltani, johon on kuitenkin kerääntynyt hyvin samanlaisen maailmankuvan omaavia ihmisiä.

Minä uskon, että avoimella vuorovaikutuksella päästään aina parempiin tuloksiin kuin ajatuksia panttaamalla. Ei täällä yrityssalaisuuksia paljasteta, mutta kuka tahansa, joka tätä blogia lukee (myös kilpailijat) voi varmasti päätellä, minkälaisia asioita olen työssäni parhaillaan miettimässä.

Ehkä Jussi Vaisala pitää tätä idealistisena ajatteluna, kuten hän blogissaan sanoo. Siitä huolimatta kehtaan julkisesti sanoa uskovani tulevaisuuden olevan enemmän Wikipedian kuin Britannican, tai ehkä jopa Linuxin kuin Microsoftin.

Tulevaisuus ei asusta yksittäisen toimiston pikkuskuubioissa ja neuvotteluhuoneissa.

5 Comments:

At 6:33 ip., Blogger Tuija Aalto said...

Mitä tuosta kirjoituksesta nyt kannattaa nokkiintua. Myyntipuhetta. Älkää seuratko raakatietoa, ostakaa webnewsmonitorin palvelu ja saakaa maksullisesti se, mitä RSS-aggregaattorit ja hakukoneet antavat imaiseksi. Eiköhän se yhtenäiskulttuurin aika ole ohi, että julistetaan valtakunnan viisaat kolumnistit ja niitä vain luetaan ja niistä kaljallapuhutaan. Mitä blogiähkyyn tulee, kirjoittaja on missannut yhden pointin. Íhan kaikkia blogeja ei ole tarkoituskana lukea. :)

 
At 6:44 ip., Blogger Pirkka said...

Pois nokkiintuminen minusta, eri mielipiteet vain virkistävät. :-)

Jaksan vain ihmetellä, kuinka monet vielä pitävät kynsin ja hampain kiinni vanhasta ammattilaisuuskäsityksestä, jonka mukaan tieto on valtaa ja sitä panttaavalla sitä valtaa vasta onkin.

Yllättävän harva on oikeasti ymmärtänyt dialogin voiman ja tärkeyden. Minä ainakin sisäistän tiedon parhaiten dialogin kautta, ehkä joku muukin (vaikka eiväthän kaikki onneksi käyttäydy kuten minä!).

 
At 11:41 ip., Anonymous Heikki said...

Iltaa Pirkka. Se on muuten Vasala eikä Vaisala. Sama sukunimi kuin Mediaviikon päätoimittajallakin...

Mutta olen kyllä miettinyt itsekin tuota netissä kirjoittamisen asiaa. Juuri äsken vaimoni kysyi, miksi avasin tietokoneen kesken lauantai-illan. No, pitäisi kirjoittaa jotain nettipäiväkirjaan (joka ei kyllä ole oikea blogi...). Viimeksi näet kirjoitin joskus elokuussa. - Kuka sitä nyt vaatii, hän kysyi. No itse ainakin vaadin. Ja totesin, että on se jonkinlaista julkaisemista ja vaikuttamista, jota niin vähän saan muuten tehdä kun en enää ole toimittaja:-)

Koko ajan mennään enemmän siihen, että yksityinen ihminen saa entistä enemmän äänensä kuuluviin - on kyseessä sitten blogi tai tekstiviesti ilmaislehden palstalla. Ja niin sen pitää ollakin. Mutta Vaisalan on turha pelätä, että ilmaiseksi ajatusten kertominen veisi leivän hyvältä journalistilta tai muulta asiantuntijalta. Mutta hereillä se saa pitämään, mikä on ehkä juuri parasta tässä kaikessa.

 
At 2:31 ip., Blogger Veloena said...

Itseäni ideoidenpanttaamisajattelussa huvittaa eniten se, että eihän sitä kuitenkaan ehdi kaikista hyvistä idiksistään kehitellä valmiita, myyntikelpoisia "tuotteita" - omassa tapauksessani esseitä tai lehtijuttuja.

Ja mistähän ne hyvät ideat on saatu... ehkä lukemalla toisten jaettuja ajatuksia ja niistä yhdistelemällä oman taustan mahdollistamalla tavalla. Se, että nuo toiset ovat saaneet usein rahaa siitä, mitä ovat kirjoittaneet, tuntuu aika epäolennaiselta, kun kuitenkin omaan pöytäänkin on aina riittänyt leipää, samoin rahaa vuokraan.

Joo, tuo panttausmentaliteetti on TODELLA kummallinen.

 
At 10:01 ip., Anonymous Sami Suomalainen said...

Näinhän se on. Tiedon panttaus ei johda yhtä hyviin tuloksiin kuin dialogi. Siksi open source -tyyppiset jutut toimivat. Kaikki eivät osaa kaikkea, ja toimivan dialogin avulla asioita saa kehitettyä tehokkaasti eteenpäin. Eihän tiimityökään ole mitenkään hullunkurista...

 

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home