6.5.05

Nettimaailman Oscarit?

Olipa Webby Awardseista mitä mieltä tahansa, niin yhdessä suhteessa se on hyvinkin arvostettava internetkilpailu.

Palkitsemiskriteerit ovat selvät, toisin kuin mainos- ja markkinointimaailman kisoissa yleensä (olen itsekin ollut tuomaristossa, tosin vain kerran). Webby Awardseissa rankkaamisperusteina ovat Content, Structure and Navigation, Visual Design, Functionality, Interactivity ja Overall Exprerience. Ehkä tarkoin määritellyn kriteeristön vuoksi kisassa eivät yleensä pärjää pelkät hienot toteutukset ja irtoideat.

Voittaneet työt ovat ennen kaikkea palvelukokonaisuuksia. Kaikki palkitut työt ovat viimeisen päälle viimeisteltyjä ja ne sisältävät selkeää interaktiivisuutta, joka antaa käyttäjälle aitoa lisäarvoa.

Ja mikä tärkeintä, suurin osa palkituista töistä on vailla minkäänlaista kikkailua: Asia ensin, tekniikka ja toteutus tukevat niitä.

Kategorioita on lähes yhtä paljon kuin Oscar-gaalassa, mutta ne on näpsäkästi jaettu toimialoittain. Kannattaa ehdottomasti tutustua voittajiin ja samalla vaikka miettiä, miksi suomalaiset työt eivät näissä kilpailuissa pärjää.

Oma ehdotukseni syistä on seuraavanlainen:

1. Verkkoon ei meillä panosteta: Ei näitäkään voittotöitä ole pikkurahalla tehty.
2. Tekninen toteutustaso laahaa meillä perässä maailmaa - hommat on tehty viimeistä silausta myöten pieteetillä.
3. Käyttäjälähtöisyys uupuu kotimaan toteutuksista. Usko tai älä: Vielä nykyäänkin verkkoprojektit ovat liian usein IT-projekteja.
4. Viimeistely, se pieni ylimääräinen lisä ja ammattiylpeys jää niin kovin puuttumaan meidän töistämme.

Saa olla eri mieltä.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home