21.2.05

Laajakaistan voittokulku

On taas ne viikot. Jokainen itseään kunnioittava laajakaistaoperaattori tarjoaa oman liittymänsä hintaan 19,90 euroa kuussa. Mainokset toitottavat hintaa ja pienellä präntillä tuon halvimman liittymän nopeutta. Nopeutta, jota monissa maissa ei saisi edes kutsua laajakaistaksi.

Liikenne- ja viestintäministeriön ylläpitämästä Laajakaista.info-palvelusta näkee, että laajakaistabuumin aivan kovin vaihe alkaa olla jo takanapäin. Jos jo ennen joulumarkkinoita 700 000 taloudella oli kotonaan laajakaistaliittymä, on luku lienee nyt jo lähempänä 800 000.

Saturaatiopiste lähestyy pikkuhiljaa ja mitä tarjoavat suuret operaattorit omien sanojensa mukaan (suorat lainaukset verkkopalveluista)?

DNA
"Kiinteähintainen dna Laajakaista tarjoaa kaiken sen, mitä netissä kulkija tarvitsee: alueellisen laajakaistaliittymän ja dna Internet -palvelut."

Elisa
Elisa ADSL -yhteyksistä voit valita käyttöäsi vastaavan nopeuden, jota voit päivittää tarpeidesi mukaan. Nopeilla yhteyksillä suurtenkin tiedostojen lähettäminen ja vastaanottaminen on vaivatonta. Yhteyden nopeus on taattu, koska käytät omaa kaistaa. Se on riippumaton kellonajoista tai muista netin käyttäjistä.

Sonera
Laajakaista on modeemia ja ISDN:ää huomattavasti nopeampi internetyhteys. Kiinteän kuukausimaksun ansiosta myös käyttökulut pysyvät hallinnassasi.

Jos hieman jaksaa nähdä vaivaa, löytää sivuilta tiedot lisäpalveluista - jotka nekin ovat kaikilla lähes samat: sanakirja, tietosanakirja, kotisivutilaa ja joskus jopa virussuoja (luulisin sen kuuluvan jo peruspakettiin, mutta ei...).

Onko todellakin niin, että meitä kuluttajia kiinnostaa vain hinta? Entä jos joku tarjoaisi jotain muuta sisältöä omille laajakaista-asiakkailleen (tiedän, että Soneralla on joitain laajakaista-tv-palveluita, mutta entisenä Soneran asiakkaana voin myös sanoa, ettei niihin kovin aktiivisesti ohjata, sillä en niitä edes koskaan kunnolla löytänyt)? Opeta ihmiset katsomaan vain hintoja ja ihmiset katsovat vain hintoja.

Ettei tässä vaan taas kävisi niin, että muutaman hetken kuluttua operaattorit aloittavat puheen siitä, kuinka (tällä kertaa laajakaistan, viimeksi matkapuheluiden) hinnat ovat jo aivan liian matalia, eikä näillä hinnoilla voi palvelua kehittää.

Maailmalla operaattorit ovat jo partneroituneet vuosikausia muiden toimijoiden kanssa ja rakentaneet omista laajakaistapalveluista täyden palvelun viihdekeskuksia, joka tarjoaa asiakkaille oikeasti lisäarvoa.

Kuka ties meillekin pamauttaa joku kansainvälinen laajakaistaoperaattori, joka tarjoaa asiakkailleen leffoja ladattavaksi, mp3:sia tietyn kappaleen kuukaudessa, ilmaisia jalkapallo-otteluita ja formulakisoja sun muuta mukavaa. Heitetään kaupan päälle vielä lapsilukko ja Salaiset elämät -jaksoarkisto, niin palvelu on varmasti perusperhettä kiinnostava.

Minä voisin maksaa siitä vaikka 29,90 euroa kuussa. Nykyiset palvelut kun ovat hädin tuskin edes 19,90 euron arvoisia.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home