22.2.05

Blogaamisen ytimestä

Lupasin koostaa töihin peruspaketin blogeista, niihin kun yhä useampi törmää netissä. Itse en ole missään nimessä blogaamisen ammattilainen. Pistin tämänkin blogin pystyyn siksi, että voisin hieman tarkemmin tutkia ja miettiä, mikä blogaamisesta tekee juuri Sen Jutun.

Nyt minulla on määrittelyongelma. Kun aloin koostaa materiaalia, törmäsin kirjoissa ja netissä erilaisiin määrittelyihin ja nyt en todellakaan tiedä, onko blogi vain julkaisumuoto, onko se asenne vai onko se oma mediansa? Vai onko sillä mitään väliä?

On koulukunta, joka pitää blogien lajityypille merkittävimpänä piirteenä sen muotoa: Uusimmat jutut aina ensimmäisenä sivulla ja juttujen merkittävimpänä sisältönä linkit muualla netissä olevaan sisältöön (en ollut aikonut sisällyttää tähän blogiin linkkejä minnekään, mutta nyt täytyy harkita asiaa uudelleen).

Toisten mielestä blogien merkittävimpänä piirteenä tulisi pitää niiden asennetta. Se mikä erottaa blogin perinteisimmistä verkkomedioista on selkeä asenteellisuus. Sen sijaan, että blogi pyrkisi journalistisen objektiivisesti tarkastelemaan asioita, se kertoo suoraan mitä mieltä kirjoittaja on asioista. Blogi voi piikitellä, pohdiskella ja provosoida, hyvinkin vapaasti.

Blogaamisen ydin on lienee jotain näiden väliltä. Blogi syntyy sen muodosta ja sisällöstä. Se linkittää asioita ja niiden välisiä suhteita. Parhaat blogit toimivat jatkuvasti kasvavan mediahälyn suodattimina. Henkilökohtaisina kollektiivisilmälaseina maailmaan.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home